Koch en De Jong sluiten Jaar van het Boek af

20 december 2016

Gisteravond vond de afsluiting plaats van 2016 Jaar van het Boek. In een vol Paradiso Noord ondervroeg Wilfried de Jong schrijver Herman Koch over de boeken die hem hebben beïnvloed als lezer en als schrijver.

Het gesprek liep van Gerard Reve (Op weg naar het einde) via Griet Op de Beeck (Vele hemels boven de zevende) en Yasmina Reza (Gelukkig de gelukkigen) naar P.F. Thomese (J. Kessels – the novel). Koch houdt niet van auteurs die ‘te veel bezig zijn met literatuur schrijven’ maar leest graag boeken in ‘heldere en klare’ taal. Ook weet hij na anderhalve pagina of hij een boek goed of slecht vindt. Hij legt een boek dan ook probleemloos weg als het hem niet aanspreekt, iets dat volgens hem meer lezers zouden moeten doen.

Hermans belangrijkste boodschap voor het publiek was om vooral te lezen wat je leuk vindt, zonder je te laten leiden door hypes of lijstjes. En je vooral niet schuldig te voelen over de ongelezen boeken in je kast, maar juist blij te zijn dat er zoveel te lezen is. Want het is toch een fantastisch idee dat er altijd mooie verhalen op je liggen te wachten en je nooit uitgelezen bent?

Een mooie boodschap om het Jaar van het Boek mee af te sluiten!

Foto © Chris van Houts