FAQ

Hier vind je vragen en antwoorden over 2016 Jaar van het Boek.

2016 Jaar van het Boek

Q: Waarom is 2016 uitgeroepen tot Jaar van het Boek?
A: Zie 2016 Jaar van het Boek

Q: Welke organisaties doen mee aan 2016 Jaar van het Boek?
A: 2016 Jaar van het Boek is een initiatief van Bijzondere Collectiesde Koninklijke Bibliotheekde Leescoalitiehet Letterkundig MuseumStichting CPNBStichting Lezen en Stichting Lezen & Schrijven.

Q: Hoe kan ik zichtbaar maken dat ik meedoe aan 2016 Jaar van het Boek?
A: Door je activiteit aan te melden op deze website, en in de uitingen rondom je activiteit het logo van 2016 Jaar van het Boek te plaatsen, zie ‘download logopakket’.

Q: Hoe kan ik meedoen aan het Jaar van het Boek?
A: Op allerlei manieren! Doe bijvoorbeeld mee aan een reading challenge, leen vaker een boek te in de bibliotheek, of koop (vaker) een boek in de boekhandel. Je kunt meedoen door aan boeken gerelateerde activiteiten te organiseren of te bezoeken. Ook kun je een boekshelfie sturen aan het Jaar van het Boek en stemmen tijdens de Verkiezing van het Belangrijkste Boek.

Q: Wat verstaan jullie onder ‘Boek’?
A: In 2016 Jaar van het Boek vieren we het boek in al zijn verschijningsvormen; papieren boeken, e-books, luisterboeken etc.

Q: Wij zijn een bibliotheek / boekhandel en willen posters ophangen. Waar kunnen we die krijgen?
A: Alle bibliotheken en boekhandels hebben in december 2015 een pakket toegestuurd gekregen met POS-materiaal. Heb je dit niet ontvangen of wil je graag materialen bijbestellen? Stuur een mailtje aan klantenservice@cpnb.nl.

Q: Zijn er ook projecten voor het onderwijs?
A: Ja, zowel voor het primair als voor het secundair onderwijs worden lesbrieven en educatieve projecten ontwikkeld. Zie 2016jaarvanhetboek.nl/onderwijs

Verkiezing Belangrijkste Boek

Q: Wat is de Verkiezing van het Belangrijkste Boek?
A: Met heel Nederland gaan we op zoek naar het Belangrijkste Boek. Welk boek heeft het wereldbeeld van zijn lezers doen veranderen, speelde een cruciale rol in levens van lezers of welk boek heeft de meeste mensen geraakt? Met deze verkiezing willen we mensen aan het denken zetten over de impact van boeken. Dat kan heel persoonlijk zijn: welke boeken hebben je leven veranderd, las je op een belangrijk moment, hebben je het meest geraakt of vond je het mooist? Of maatschappelijk: welke boeken hebben onze cultuur en identiteit (mede) vormgegeven?

Q: Wat is de Inspiratie Tip100?
A: Tien curatoren hebben, samen met experts van de Koninklijke Bibliotheek en Bijzondere Collecties van de UvA, binnen tien verschillende categorieën ieder tien boeken gekozen. Dit zijn boeken die een maatschappelijke impact hebben gehad en een grote rol hebben gespeeld bij het vormen van onze cultuur en identiteit. Ze kunnen als leidraad dienen voor jouw persoonlijke keuze.

Q: Mag er alleen gestemd worden op een boek uit de Tip100?
A: Nee, de Tip100 is ter inspiratie. Zit een persoonlijke favoriet er niet bij, dan kan deze zelf worden toegevoegd. De Tip100 moet aanzetten tot nadenken discussie over boeken die niet zozeer persoonlijk favorieten zijn, maar een maatschappelijke impact hebben (gehad) en een rol hebben gespeeld in de vorming van onze cultuur.

Q: Mag iedereen stemmen?
A: Iedereen van 16 jaar en ouder mag stemmen. Kinderen onder de 16 jaar hebben toestemming nodig van hun ouders. Je hoeft niet woonachtig in Nederland te zijn.

Q: Mag je maar op één boek stemmen?
A: Nee, je mag op meerdere boeken stemmen. Maar op ieder boek eenmaal. Iedere dag wordt onder de stemmers een Boekenbon verloot.

Q: Waar kan gestemd worden?
A: Er is een speciale stemsite: belangrijksteboek.nl.

Q: Tot wanneer kan gestemd worden? 
A: De stemperiode begint officieel op 23 april, Wereldboekendag. Maar vanaf het begin van de uitzending van De Wereld Draait Door op 22 april gaat de stemsite online en kan er al gestemd worden. Er kan tot 22 september 2016 gestemd worden.

Staat je vraag er niet bij? Neem contact met ons op en we beantwoorden je vraag.